.
Anemona_logo  

A megszűnt Anemona Bt. fő szolgáltatása:
Kert és szabadtér tervezése volt.
Nyitólap

Bemutatkozás

A tervezésről

Amit kínálunk

Referenciák

Mintatervek

Kapcsolat

 

Mőcsényi Mihály:
Eszterháza fehéren-feketén


Mintatervek

A megszűnt Anemona Bt. tevékenységét átvette a
Kerttervező Tájépítész Iroda Kft

Néhány érdekesebb példa elkészült tervekből.

A képekre kattintva megjelenik ezek nagyobb változata új ablakban. Ez az ablak nagyobbra nyitható és benne kép nagyítható, majd görgetve az egész kép áttekinthető.

 

Majorház kertjének terve

A terv egy Balaton mellett elhelyezkedő, nagy méretű telken, erősen lejtő hegyoldalon épült nádfedeles lakóházhoz tartozó kertet ábrázol. A változatos terep adottságait messzemenően kihasználva több fajta funkcióra alkalmas kerti terek láncolatát hoztuk létre. Az épület közelében, azzal egy szintben nappali tartózkodásra alkalmas lugassal védett grillezőteraszt javasoltunk, melyet rózsakert, zöldséges és üvegház tesz még kellemesebbé. Erről a szintről nagyívű teraszrendszer vezet le a legnagyobb kerti térként kialakított fürdőtóhoz és fürdőpavilonhoz. A lakóház mögött elhelyezkedő kertrészben szőlőteraszokat és raszteros kiültetésű gyümölcsligetet alakítottunk ki.

Családi ház kertjének terve (kis méretű)

A bemutatott kép a kertépítészeti tervet és a hozzá tartozó műszaki tartalmú növénykiültetési tervet ábrázolja. A kis alapterületű telken elhelyezkedő kert esetében a hangsúlyt a bejárati térkompozíció dekoratív és minden évszakban mutatós kialakítására, valamint az épület mögötti csendes hátsókertben pihenőterasz létrehozására és a kertet határoló növénykiültetésre fektettük. Az elő- és a hátsó kertet a kerítés mentén húzódó, változatos növénysávval kapcsoltuk össze úgy, hogy az előkertből a pihenőkertbe részleges átlátást biztosítsunk. Ezzel a vizuális megoldással egyrészt tágítjuk a kertet, másrészt a direkt átjárás korlátozásával - melyet a bejárati út kifinomult vonalvezetése támogat - a hátsókert intimitása megőrizhető.

Családi ház kertjének terve (nagy méretű)

A nagy méretű, lejtős telken elhelyezkedő kert kompozíciója során szem előtt tartottuk az épület előtti terület maximális használhatóságának biztosítását. Ezt letisztult formavilág megalkotásával értük el: különböző terepmagasságú, egymásba metsződő körök adják a kert tartózkodásra szánt, gyepesített területeit. Az egyes körökben a felhasználók száma szerint szabadon változtathatók a különböző funkciók: sportolásra, pihenésre, napozásra, közlekedésre és grillezésre, kerti rendezvények lebonyolítására használhatók. A növényzet megválasztásánál hangsúlyt fektettünk egyrészt a pazar panoráma megőrzésére, másrészt a kellő intimitás biztosítására.

Parasztház kertjének terve

A képen a kertépítészeti-növénykiültetési és a kitűzési tervet látjuk. A kert hosszú, déli kitettségű telken helyezkedik el, melyen oldalhatárra épített hosszú parasztház található. A tervezés során elsődleges feladat volt az épület előtti tagolatlan hosszú tér különböző funkciókkal történő gazdagítása és ezekkel a tér megosztása, változatossá tétele. Biztosítani kellett a gyermekek számára játszóhelyet, a gépkocsik elhelyezését, valamint pihenőrész kialakítását. Az épület mellett húzódó, napos ágyásokba a parasztkertekre jellemző gazdag virágos évelő-kiültetéseket, míg a csöppnyi keleti előkertbe árnyékliliom-gyűjteményt terveztünk.

Villa kertjének terve

A nagy, lejtős telken két épület található egymás alatt. A tervezés során a két épülethez külön-külön is komplett kertet terveztünk, amelyek azonban
A lejtős területet elegáns támfalsorokkal fogtuk meg és tettük használhatóvá. A támfalsorok vonalvezetése igazodik a kert meglévő domborzatához. A tervezett kötött helyigényű kerti funkciók az épületekhez közeli részeken a következők: játszóhelyek, pihenő-, grill- és medenceteraszok. Az épületektől kicsit távolabb - jó rálátást biztosítva - előttük és alattuk helyeztük el a kötetlen felhasználású, nagy gyepfelületeket, melyeket változatos növénykiültetésekkel határoltunk.

Szabadidőpark terve

A képen látható tervezett szabadidőpark erdős-ligetes környezetben, patak partján helyezkedik el. Tervünkben elsősorban arra törekedtünk, hogy minél szélesebb használói kör számára alakítsunk ki több szabadidős tevékenység egyidejű folytatására alkalmas változatos zöldfelületet, a meglévő értékes fás szárú növényállomány megtartásával. A területet három nagy, egymástól elkülönített funkciójú részre osztottuk: a patakhoz legközelebb a kamaszkorúak számára rendeztünk be sportolásra alkalmas tereket, míg a telek középvonalában - a terület legvédettebb részén - iskolás és óvodás gyermekek számára alakítottunk ki kalandjátszóteret.

 

Dátum: 


Az Anemona honlapot kiadja Mőcsényi Miklós.
Minden jog fenntartva. All rights reserved.
1118 Budapest Somlói út 1/b. , +36-309928635