.
Anemona_logo  

A megszűnt Anemona Bt. fő szolgáltatása:
Kert és szabadtér tervezése volt.
Nyitólap

Bemutatkozás

A tervezésről

Amit kínálunk

Referenciák

Mintatervek

Kapcsolat

 

Mőcsényi Mihály:
Eszterháza fehéren-feketén


A tervezésről

 

Ha terveztetni szeretne, figyelmébe ajánlom a

Kerttervező Tájépítész Iroda Kft-t, mely átvette a megszűnt Anemona Bt. korábbi kerttervező tevékenységét.

 

Táj- és kertépítészeti tervezés

 

A táj- és kertépítészeti tervező az embert körülvevő, különböző léptékű - általában szabad - terek, térrendszerek kialakításával, formálásával foglalkozik. A tervezés tárgyául szolgáló környezet emberhez viszonyított aránya igen széles határok között mozog.

A tervezési feladatok megoldása során a nagyból közelítünk az egyre kisebb és részletesebb felé, így a településeket körbevevő és összekötő zöldfelületi rendszereken, településeken belüli zöldhálózatokon - parkok, utcák, terek és játszóterek - ipari, szolgáltató és oktatási létesítmények zöldfelületein keresztül jutunk el a családi ház kertjéig, kertjének részletéig és az egyes virágágyásig, kerti objektumig, burkolatig, tárgyig.

A táj- és kertépítész mérnökök feladata az előbbiekben felsorolt léptékekben és helyszíneken a környezet élő elemeinek tervezése tekintettel a vizuális-esztétikai, az ökológiai és a funkcionális igények kielégítésére, a különböző érdekek ütközése által generált tájhasználati konfliktusok feloldásával.

 

Az eltérő nagyságrendű- és rendeltetésű terek tervezésekor a táj- és kertépítész mérnök a használati cél megvalósulását kertépítészeti módszerekkel segíti elő, továbbá gondoskodik a tágabb környezetbe illesztésről is. Ennek értelmében a kertépítészek munkája során egy átlagos méretű, jól megtervezett családi ház kert - az ott kialakított kisebb nagyobb terek rendszerével, a növényalkalmazással és a beépített elemek anyaghasználatával - az ember számára jól érzékelhető és élhető, huzamosabb tartózkodásra alkalmas és marasztaló környezetté alakítható. Más esetekben, mint például egyes közterületi zöldfelületeknél, vagy szolgáltató létesítményeknél a pozitív esztétikai hatások mellett a téralakításnak fontos forgalomirányító és forgalomsegítő feladata is van, ahol nem hosszas tartózkodásara rendezzük be a tereket, hanem gyors áthaladásra serkentünk esztétikus környezetben.

 

Összefoglalva: a táj- és kertépítész feladata minden léptékben a főként élő anyagot tartalmazó környezet alakítása, olyan módon, hogy a használati igények kielégítése mellett vizuális-esztétikai értéket hozzon létre, a környezeti és táji értékek maximális figyelembevételével és megóvásával.

 

Dátum: 


Az Anemona honlapot kiadja Mőcsényi Miklós.
Minden jog fenntartva. All rights reserved.
1118 Budapest Somlói út 1/b. , +36-309928635